Podzemni svijet otoka Korčule


U suradnji udruga ADRIATICA-društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovnih raznolikosti Mediterana i OSMICA-društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti u razdoblju 22.-26.11.2021. provedena su speleološka istraživanja otoka Korčule u sklopu projekta Podzemni svijet otoka Korčule. Projekt je dijelom financiran iz Javnog natječaja za financiranje projekata ili programa udruga iz područja zaštite okoliša i prirode za 2021.godinu od strane Dubrovačko-Neretvanske županije.
U sklopu ovogodišnjih speleoloških istraživanja istraživano je u 8 speleoloških objekata: Jama Teslić, Jama pod Kaleškim čelom, Jama na Martinu, Još jedna jama u blizini, Jama u uvali Vrbovica, Jama na otoku Zvirinovik, Jama uz stazu na putu prema brdu Hum i jama Gubeša, a još nekoliko objekata je locirano za buduća istraživanja. Osim baznih speleoloških istraživanja za novoistražene speleološke objekte određena je točna lokacija, izrađen topografski nacrt i detaljna fotodokumentacija te provedena biološka, arheološka i paleontološka opažanja. U terenskim istraživanjima sudjelovali su Milan Vojinović (ADRIATICA), Damir Basara (OSMICA), Branko Jalžić (HBSD, BAŠTINIK), Đurđica Jalžić, Katarina Komaić (OSMICA) i Ivan Krstulović (SOPD SNIJEŽNICA).

Osim terenskih istraživanja ovom prilikom zaokružena je i jedna lijepa priča koja je počela još 2018.g. kada su prilikom istraživanja Borovčeve jame u Postrani otkriveni u matičnoj stijeni fosilni ostatci zubi ribe iz reda Pycnodontiformes. Svoj trogodišnji put od ishođenja svih potrebnih dopuštenja, vađenja nalaza iz jame, konzervacije, ovaj vrijedni nalaz starosti 90 milijuna godina završio je u stalnom postavu Gradskog muzeje grada Korčule. Fosilni ostatci konzervirani su u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, Geološko-paleontološki odjel g. a zaštitu je vodio g. Dražen Japundžić. Za pronalazak i realizaciju ove priče zaslužni su Branko Jalžić, Damir Basara, Milan Vojinović, Tonči Borovac, Grad Korčula, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Gradski muzej grada Korčule i DVD Korčula.

Tijekom boravka na Korčuli odrađene su i promotivne aktivnosti kako bi projekt ali i zanimljivi Podzemni svijet otoka Korčule približili javnosti i stanovnicima otoka. Tako je prilikom predaje fosilnih nalaza u Gradskom muzeju odrađeno snimanje za županijsku panoramu na HRT-u, također je snimljen posebni prilog za emisiju MORE na HRT-u a Milan Vojinović i Damir Basara gostovali su u radio emisiji Pitajte u sridu radia Korčule. Vijesti o istraživačkim aktivnostima na otoku prenio je i veliki broj internet portala.